Novosti

Djelatnici Agencije na Treningu javne nabave inovativnih rješenja

U cilju proširenja znanja, stjecanja iskustava u pripremi i provedbi postupaka javne nabave djelatnici Agencije upravo prisustvuju na Treningu javne nabave inovativnih rješenja koji se održava u prostoru Tehnološkog parka Zagreb. Trening je namijenjen svim obveznicima Zakona o javnoj nabavi u Hrvatskoj,s ciljem predstavljanja procedure javne nabave inovativnih rješenja (PPI). Organizator treninga je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u sklopu projekta PPI2Innovate Interreg CE – Izgradnja kapaciteta za poticanje korištenja javne nabave inovativnih rješenja u Srednjoj Europi.  

PPI2Innovate je Interreg CENTRAL EUROPE projekt kojim se nastoji potaknuti korištenje javne nabave inovativnih rješenja (PPI – Public Procurement of Innovative Solutions) od strane javnih naručitelja diljem srednje Europe. Izgradnja kapaciteta za poticanje korištenja javne nabave inovativnih rješenja u srednjoj Europi (Capacity Building to Boost Usage of Public Procurement of Innovative Solutions (PPI) in Central Europe) je projekt financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa (Interreg CENTRAL EUROPE) u kojem HAMAG-BICRO sudjeluje kao projektni partner.

Glavni cilj projekta je potaknuti korištenje javne nabave inovativnih rješenja od strane javnih naručitelja diljem srednje Europe, na području koje se nalazi i Hrvatska te na taj način utjecati i na znanstveno-istraživački sektor na stvaranje i komercijalizaciju inovacija.  To bi u konačnici dovelo do veće konkurentnosti srednje Europe u području inovacija na europskom i svjetskom tržištu.

HAMAG-BICRO je projektni partner u projektu PPI2Innovate u sklopu kojeg će biti odgovoran za uspostavu PPI kompetencijskog centra (CC – Competence Centre) u Hrvatskoj, koji će zajedno s drugih pet kompetencijskih centara (u Češkoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj i Sloveniji) tvoriti srednjoeuropsku mrežu (CE Network) kompetencijskih centara te će se kroz isti povezati s naručiteljima (javnim i sektorskim) i na taj način omogućiti suradnju kako između samih naručitelja na području RH tako i suradnju s naručiteljima iz drugih srednjoeuropskih zemalja.

Cilj je preuzeti ulogu “nacionalnog administratora” u području javne nabave inovativnih rješenja (PPI). Agencija će ujedno stvoriti mapu svoje regije u kojoj će se nalaziti osam PPI projekata koji će se implementirati. Također će u suradnji s drugim projektnim partnerima izraditi akcijski plan za osnivanje i funkcioniranje kompetencijskog centra, čije djelovanje se predviđa tijekom tri godine nakon završetka projekta.

Agencija će iz četiri pilot projekata, koje će razviti projektni partneri iz Poljske, Mađarske, Italije i Slovenije, steći praktična iskustva „učenjem kroz praksu“ na svim razinama vlasti (gradska, županijska, regionalna i nacionalna) iz tih zemalja što će joj omogućiti da pruži sofisticiraniju podršku javnoj nabavi inovativnih rješenja i time pridonese kvaliteti kompetencijskog centra, koji će biti osnovan. Pridruženi hrvatski partner je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta  koji su na ovom projektu u ulozi savjetodavnog tijela (Advisory Board).

Rezultat projekta bit će transnacionalni vodič o javnoj nabavi inovativnih rješenja i tri tematska PPI2Innovate vodiča  u zdravstvenom, ICT i energetskom sektoru – SMARTHealth, SMART ICT, SMARTEnergy, koji će biti prilagođeni i prevedeni na hrvatski jezik. Agencija će između ostalog, provesti i tri modula obuke  za naručitelje s područja Hrvatske.

 

Više o projektu PPI2Innovate možete saznati na sljedećem  linku.