Ukupna vrijednost projekta: 1.888.070,41 EUR
Izvori financiranja: EFRR 85%, Grad Vinkovci 15%
Nositelj / partneri: Grad Vinkovci, Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o.
Trajanje projekta: 24 mjeseca
Razdoblje provedbe: 01.01.2025.-31.12.2026.
Cilj projekta: Grad Vinkovci na svom području posjeduje infrastrukturu kulturne vrijednosti koja nije valorizirana i manjka joj dostatna pristupnost i interpretacijska opremljenost za jačanje razvoja turizma. Predmetni projekt će poboljšati infrastrukturu koja je isključivo u vlasništvu Grada Vinkovaca i koja je predmet sveobuhvatnog plana razvoja turizma.
Interpretacijsko-edukacijski centar u Vinkovcima fokusiran je na prezentaciju gastronomije ovog područja kroz povijest. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s raznim aspektima kulinarstva u kronološkom slijedu, počevši od prapovijesnog razdoblja pa sve do modernih vremena. Centar koristi interaktivne sadržaje, što znači da posjetitelji mogu aktivno sudjelovati i doživjeti različite aspekte hrane i kulture kroz vrijeme. Ovakav pristup pomaže da se na zabavan i edukativan način shvati razvoj prehrambenih navika i kuhinje kroz stoljeća na ovom prostoru.
Rekonstrukcija i proširenje smještajnih kapaciteta u Gastro-edukacijskom centru Šokački stan izvodi se rekonstrukcija postojećeg dijela u gabaritima ( 10,98 m x 16,25 m ) i dogradnja P+Pk ( 5,05 m x 13,45 m ) u sjeverozapadnom dijelu Šokačkog stana. Projektirana rekonstrukcija odnosi se na dio građevine u kojem se nalaze apartmani za noćenje.
Aktivnosti projekta: Naglasak je stavljen na lokalnu tradiciju i povijest, što omogućava posjetiteljima dublje razumijevanje kulturnog i povijesnog značaja Vinkovaca i okolnog područja. Cilj Interpretacijsko-edukacijskog centra je očuvanje, promocija i edukacija o bogatoj gastronomskoj i kulturnoj baštini Vinkovaca i okolnog područja. Kroz interaktivne sadržaje i edukativne aktivnosti, centar nastoji:
Povećati svijest o povijesti gastronomije – Prikazivanjem kako su prehrambene navike i kuhinje evoluirale od prapovijesti do danas, posjetiteljima omogućuje dublje razumijevanje lokalne povijesti i tradicija.
Očuvanje kulturne baštine – Uključivanjem starih recepata, tradicionalnih tehnika kuhanja i lokalnih namirnica, centar radi na očuvanju nematerijalne baštine koja je dio identiteta ovog područja.
Edukacija posjetitelja – Kroz radionice, izložbe i vođene obilaske, centar educira posjetitelje svih dobnih skupina o značaju hrane, njenom povijesnom kontekstu i ulozi u društvu kroz različita povijesna razdoblja.
Promocija lokalne gastronomije – Kroz degustacije i predstavljanje lokalnih specijaliteta, centar promiče vinkovačku i slavonsku gastronomiju kao dio turističke ponude, potičući razvoj lokalnog turizma.
Interakcija i angažman posjetitelja – Omogućiti posjetiteljima aktivno sudjelovanje u aktivnostima, čime se povećava njihovo iskustvo i razumijevanje povijesnih i gastronomskih tema.