Novosti

Prva solarna elektrana VVK u sklopu projekta X DEGREE

 

Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. je u završnoj fazi instalacije solarne elektrane snage 50 kWh na uređaju za preradu otpadnih voda u UPOV Ivankovo u neposrednoj blizini Vinkovaca. Solarni paneli postavljeni su na konstrukciju neposredno iznad samog uređaja za preradu otpadnih voda, a njihova nabava i instalacija osigurana je bespovratnim sredstvima u sklopu Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, odnosno projekta EXploitation of Different Energy sources for GREen Energy production – X – DEGREE“ u čijoj provedbi  VVK sudjeluje  kao partnerNositelj projekta je Univerzitet u Novom Sadu, dok su partneri u projektu Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o., Poljoprivredni institut Osijek, Javno komunalno poduzeće Vodokanal iz Sombora i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Ukupna vrijednost projekta „X-DEGREE“ iznosi 1.696.336,09 EUR, a projektnim aktivnostima će se osigurati izgradnja 380kW solarnih elektrana na 6 objekata  Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, te kogeneracijskog postrojenja u Somboru sa 200kW električne i 230kW toplinske snage pogonjeno bioplinom proizvedenim pročišćivanjem otpadnih voda.  Projektom će se  izraditi tehnička dokumentacija za izgradnju bioplinskog i kogeneracijskog postrojenja u Vinkovcima i solarne elektrane u Somboru, te postavljeni preduvjeti za fizičku realizaciju tih objekata, koji će imati trajan učinak nakon završetka ovog projekta. Projektom će se omogućiti i uspostavljanje mobilnog laboratorija Poljoprivrednog instituta Osijek čiji će stručnjaci na terenu moći razvijati recepte za bioplinska postrojenja u cilju pronalaženja najučinkovitije  smjese za proizvodnju bioplina u pročiščivaćima otpadnih voda komunalnih poduzeća. Projekt „X – DEGREE“ financira se unutar prioriteta Promicanje održive energije i energetske učinkovitosti“, specifičnog cilja prioriteta: promocija uporabe održive energije i energetske učinkovitosti.  Glavni cilj projekta je promicanje i unapređenje korištenja raznih oblika obnovljivih izvora energije u prekograničnom području.  
 Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. će u sklopu ovog projekta postaviti šest solarnih elektrana ukupne snage 380kW u vrijednosti 542.043,37 EUR na svojih šest objekata: vodospremnike Lipovac (50kW), Vinkovci (140 kW), i Retkovci (40 kW) i tri elektrane ukupnog izlaza 50kW na pročistaćima otpadnih voda u Ivankovu, Cerni i Otoku. Ova konstrukcija će osigurati proizvodnju električne energije koja će imati pozitivan utjecaj na smanjenje emisije CO² i osigurati proizvodnju dodatnih kW električne energije iz obnovljivih izvora energije koja će se koristiti za proizvodnju pitke vode u području djelovanja VVK. Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. sudjeluje u provedbi ovoga projekta kao stručni savjetnik.
Više o samom projektu možete pročitati na stranici projekta:  www.xdegree.eu
Pratite nas i na Instagramu: #xdegreeproject  i Facebook-u @xdegreeproject, te na Youtube kanalu XDEGREE projekta